Paprykarz z kurczaka

Posted on Sat 16 October 2004 in Przepisy

Paprykarz z kurczaka
Składniki:
1 kurczak (około 1 kg), 10 dkg tłuszczu, 20 dkg cebuli, 5 dkg masła, 400 ml śmietany, 3 strąki zielonej papryki, 2 dojrzałe pomidory, 1 łyżka mąki, słodka czerwona papryka, sól.

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na kilka części. Drobno pokrojoną cebulę smażymy w bograczu na tłuszczu na złotożółty kolor. Dodajemy łyżkę słodkiej papryki, mieszamy i dolewamy od razu szklankę wody. Na niewielkim ogniu odparowujemy wodę tak, żeby pozostał tylko tłuszcz.
Do bogracza wkładamy kawałki kurczaka. Solimy. Dodajemy szklankę wody i pod przykryciem powoli dusimy. Kiedy mięso jest już na wpół miękkie, wkładamy do kociołka pokrojoną paprykę i pomidory (albo lecsó). Należy zwrócić uwagę, aby sosu nie było za dużo - mięso powinno się raczej smażyć, niż dusić. Od czasu do czasu mieszamy, zwracając uwagę, aby mięso pozostało w całości.
Kiedy mięso jest już całkowicie miękkie, dodajemy śmietanę rozmieszaną z jedną łyżką mąki, masłem i wodą. Teraz sosu powinno już być tyle, żeby prawie przykrył mięso. Paprykarz mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a potem odstawiamy na kilka minut.
Podajemy z kluseczkami swojej roboty. Do głębokich talerzy wkładamy kawałek kurczaka, kluski (lub gruby makaron) i polewamy obficie sosem. Można ozdobić kawałkami papryki i pomidorami.
Danie to jest klasyką tradycyjnej kuchni węgierskiej.